Erduran, enflasyon oranlarının açıklanma zamanlamasının özellikle asgari ücret ve emekli maaşlarının belirlendiği aralık ayı açısından hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.
Enflasyonun aralık ayında düşük gösterildiğini, ocak ayında ise ani bir artış yaşandığını savunan Erduran, bu durumun tesadüf olmadığını belirterek, "Enflasyon, aralık ayında hem asgari ücretin hem de emekli maaşlarının belirlenmesinde çok önemli bir etkendir. Aralık ayında enflasyonun adeta dibe çekilip, ocak ayında gerçekçi olmayan bir şekilde yüzde 4,90 seviyelerine çıkarılması ne inandırıcıdır ne de masumdur. Bu tablo, hükümetin bilinçli bir senaryosudur" dedi.
"TÜİK verileri zamanında açıklanmadı"
TÜİK'in söz konusu enflasyon oranlarını neden daha önce açıklamadığını soran Erduran, şu ifadeleri kullandı: "Yüzde 4,89'luk enflasyon neden kasımda açıklanmadı? Neden aralıkta kamuoyuyla paylaşılmadı? Çünkü eğer bu oran aralık ayında açıklansaydı, bugün asgari ücret çok daha yüksek, belki de 28 bin lira seviyelerinde olacaktı. En düşük emekli maaşının 20 bin lira olduğu bir ortamda bu verilerin gizlenmesi, mevcut yönetimin yaklaşımını net şekilde ortaya koymaktadır."
"Krediye erişim tıkanmış durumda"
Ekonomik darboğaz içindeki esnafın krediye ulaşmakta ciddi sorunlar yaşadığını dile getiren Erduran, Bağ-Kur ve vergi borçlarının esnafın önündeki en büyük engellerden biri olduğunu söyledi. Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleri üzerinden dahi kredi kullanılamadığını belirten Erduran, borçların yapılandırılması çağrısında bulundu. "Bağ-Kur borcu olan esnaf bugün kredi çekemiyor. 100 bin, 200 bin, hatta 500 bin liraya varan Bağ-Kur borçları bulunan çok sayıda esnafımız var. Geriye dönük sigorta borcu olanlar ya da ÇAYKUR'da çalıştığı için sistemde görünen esnaflarımız da kredi kullanamıyor. Maliye borcu olan şirket sahipleri de aynı durumda. Esnaf borcunu kapatmak için krediye ihtiyaç duyuyor ancak krediye ulaşamadığı için yapılandırma da yapamıyor. Bu engellerin mutlaka kaldırılması gerekiyor" diye konuştu.
Emeklilerden de tepki
Emekli yurttaş Mustafa Ertaş da açıklanan enflasyon oranlarına tepki göstererek, rakamlarla oynandığını ve bunun bedelini üreticilerin, çalışanların ve emeklilerin ödediğini söyledi.
Ertaş, "2025 yılının aralık ayında araştırmalara göre yüzde 0,89 olarak gösterilen bir oranın, 2026 yılının ocak ayında yüzde 4,89'a çıkması sistemin kendi kendine çöktüğünün göstergesidir. Bu tablo, özellikle emeklilerin ve üreticilerin aldatıldığını açıkça ortaya koymaktadır. 2026 yılı bir kez daha göstermiştir ki; üreticilerin, çalışanların ve emeklilerin hakları rakamlarla oynanarak ortadan kaldırılmaktadır" ifadelerini kullandı.