Tarih: 09.05.2025 17:46

Hamilelikte Gizli Tehlike Gebelik Şekeri ve Alınması Gereken Önlemler

Facebook Twitter Linked-in

Bu sağlık durumu, hem anne hem de bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bebeğin normalden daha iri doğması, erken doğum riski, doğum sonrası düşük kan şekeri ve ilerleyen yıllarda diyabet gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Annenin de doğum sonrasında tip 2 diyabet geliştirme riski artmaktadır.

Gebelik şekerinin belirtileri genellikle fark edilmeyebilir, çünkü genetik yatkınlık olsa da hastalık ancak kan testleriyle tespit edilebilir. Bu nedenle, hamilelik döneminde düzenli sağlık kontrolleri ve şeker yükleme testlerinin yapılması büyük önem taşır. Gestasyonel diyabet, uygun beslenme, yaşam tarzı değişiklikleri ve tıbbi takip ile kontrol altına alınabilir.

Gebelik Şekeri Nedir?

Normal bir gebelikte, fetüsün büyümesini sağlayacak miktarda glikoz plasentadan serbestçe geçebilmekte ve annede hipoglisemi görülmesine sebep olmamaktadır. Gebeliğin ilerlemesiyle birlikte fetüsün büyümesine paralel olarak, plasenta hormonlarının bazılarında artış meydana gelmekte ve bu hormonların artışıyla birlikte, insüline karşı direnç oluşmaktadır. Sağlıklı pankreas tarafından insülin salgısı arttırılarak bu duruma yanıt oluşturulur, ancak glikoz tolerans bozukluğu olan kişilerde bu durum gebelik şeker hastalığına sebep olabilmektedir. Fetüs anneden geçen yüksek düzeyde glikoza, insülin salgısını yükselterek yanıt vermekte ve bu durum, lipid ve glikojen sentezine ve iri fetüs oluşumuna neden olabilmektedir.

Gebelikte Diyabet Risk Faktörleri Nelerdir?

Anne açısından gebelik şekeri tanısı yapılması durumunda, gelecekte diyabet gelişimi açısından yüksek risk ortaya çıkmakta ve aynı zamanda mevcut bu risklerden dolayı, koruyucu önlemler alınması ihtimali de artmaktadır. Bu bakımdan gebelikte şeker hastalığı ortaya çıkmasına sebep olan risk faktörlerini şu şekilde sıralayabilmekteyiz;

Gebelik şekeri risk değerlendirmeleri, gebeliğin planlanması öncesinde ve tüm gebelerde ilk gerçekleştirilen kontrollerde yapılmalıdır.

Gebelik Şekeri Risk Grupları Nelerdir?

Gebelik şekeri risk grupları, henüz gebelik planlaması aşamasında ya da gebeliğin ilk kontrollerinde değerlendirilerek belirlenmeli ve bu doğrultuda önlemler alınmalıdır. Gebelik şekeri risk gruplarını şu şekilde sıralayabilmekteyiz:

Şeker Yükleme Testi Nasıl Yapılır?

Şeker yükleme testi anne adayına glukoz yani şeker içeren şekerli su verilmesidir. Şeker yükleme testi genellikle 24-28. haftalar arasında yapılır.

Şeker yüklemesinde kullanılan şeker miktarı 50 gram, 75 gram ya da duruma göre 100 gramdır.

Testin sonrasında kan değerlerine bakılarak diyabet belirtileri araştırılır. Eğer ilk testin sonucu yüksek çıkarsa, 100 gram oral glukoz testi yapılır ve kan değerlerine tekrar bakılır.

Şeker Yükleme Testi Adımları ise Şöyledir;

Gebelik Şekeri İçin Beslenme Önerileri




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —