Ardeşen’de Özel Çay Fabrikalarındaki Sorunlar Gündeme Taşındı: İşçiler Zor Koşullarda Çalışıyor

Anahtar Parti Ardeşen İlçe Başkanı Mehmet Buçan, bölgede çay sektöründe yaşanan tartışmaların yalnızca ÇAYKUR üzerinden yürütülmesini eleştirerek, özel sektör fabrikalarında çalışan işçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

RİZE 11.09.2025 13:16:00 0
Ardeşen’de Özel Çay Fabrikalarındaki Sorunlar Gündeme Taşındı: İşçiler Zor Koşullarda Çalışıyor

Buçan, açıklamasında bölgedeki 100’ün üzerinde özel fabrikanın faaliyet gösterdiğini belirterek, “ÇAYKUR sektörün lokomotifi konumunda olabilir ama mesele sadece ÇAYKUR’dan ibaret değil. Özel fabrikalarda yaşanan sıkıntılar dile getirilmiyor” ifadelerini kullandı.

İşçiler Asgari Ücretin Altında Çalışıyor

Özel sektör çalışanlarından alınan bilgilere göre birçok işçi, ağır çalışma koşullarında asgari ücretin dahi altında maaşlarla çalışmak zorunda kalıyor. İşçilerin haklarını koruyan firma sayısının yok denecek kadar az olduğuna dikkat çeken Buçan, “Hatta çalışanlarını gözetmeye çalışan yabancı yatırımcılar bile sektördeki adaletsizlikler nedeniyle rekabet edemeyip üretimden çekilmek zorunda kaldı” dedi.

Fabrikalar Üretimden Çekiliyor

Mehmet Buçan, bazı özel sektör firmalarının üretim yapmayıp yalnızca paketleme ve satış ile ayakta kalmaya çalıştığını, bazı firmaların ise maliyetleri düşürmek için hammaddenin önemli bir kısmını dışarıdan tedarik etmek zorunda kaldığını belirtti. “Hatta fabrikalarını satarak tamamen üretimden çekilenler bile var. Tablo gerçekten çok vahim” ifadelerini kullanan Buçan, sektörün ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Sektörün Geleceği İçin Öneriler

Buçan, çay sektörünün geleceğinin korunması için özel sektörde işçiye insan onuruna yakışır çalışma koşullarının sağlanması gerektiğini, sendikal hakların güçlendirilmesini ve devletin teşvik ve düzenlemelerle sektörde denge oluşturmasını önerdi. Bu önlemler alınmadığı takdirde hem çayın hem de çay emekçisinin geleceğinin ciddi tehdit altında olacağını ifade eden Buçan, sözlerini, “Sorun sadece ÇAYKUR’un değil, tüm sektörün sorunudur” diyerek tamamladı.

Haber Kaynak : OSMAN KAPTAN

Haber Kaynak

OSMAN KAPTAN

Çarşamba 9.4 ° / 5 °
Perşembe 13.4 ° / 3.6 °
Cuma 15.2 ° / 9.8 °