Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı Kasım ayı yağış verilerine göre, Karadeniz Bölgesi geçtiğimiz ay son 15 yılın en düşük yağışını aldı. Türkiye’de en yüksek yağış alan bölge olarak bilinen Doğu Karadeniz’de Kasım yağışları %80 oranında azaldı. Özellikle Rize ve Artvin’de Kasım ayı yağışları son 65 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Türkiye genelinde Kasım ayında ortalama 33.4 mm yağış kaydedilirken, yağışlar normalin %43, geçen yılın aynı ayına göre %39 altında gerçekleşti. Bölgesel dağılıma bakıldığında, Çanakkale’nin güneyi, Balıkesir’in batı kesimleri ve Sivas çevrelerinde yağışlar %40’tan fazla artarken; Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu ile Osmaniye, Gaziantep ve Kilis çevrelerinde %80’den fazla azaldı.
Rize’de normali 178.9 mm olan Kasım yağışı 10.4 mm’ye kadar düştü. Artvin ise normaline göre %97 azalma ile Türkiye’de en fazla düşüş yaşayan il oldu. Kasım ayında en az yağış alan il 1.0 mm ile Iğdır olurken, yağışlı gün sayıları Artvin, Ardahan, Iğdır ve Ağrı çevrelerinde 1 güne kadar düştü.
Meteoroloji uzmanları, yağışlardaki bu ciddi düşüşün tarım ve su kaynakları açısından önemli etkiler yaratabileceğine dikkat çekiyor.