Betsmove Artemisbet deneme bonusu veren siteler bonus veren siteler

Kalp Spazmı Nedir? Belirtileri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kalp spazmı, tıbbi literatürde koroner arter spazmı olarak bilinir ve kalbe kan taşıyan damarların geçici kasılmalarını ifade eder. Bu kasılma, damarların daralmasına yol açarak kan akışını etkileyebilir.

SAĞLIK 19.07.2025 13:33:00 0
Kalp Spazmı Nedir? Belirtileri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kalp spazmı, koroner arter spazmı ismi ile bilinir. Kalbe giden bazı damarların kasılması olarak tanımlanır. Bu damarların, daralması gibi durumlar da kalp spazmı olarak adlandırılır. Bu durum genellikle geçici olarak bilinir fakat bazı nedenlere bağlı olarak durumun kalıcı hale gelme riski de söz konusudur.

Kalpteki atardamarlar ani bir şekilde kasılmaya başlar. Bu durum bazı sağlık problemlerine neden olabilir. Aynı zamanda bazı sağlık problemlerine bağlı olarak da kalp spazmı oluşma riski vardır.

Kalp spazmı, kalp kasına yeteri miktarda oksijen gitmemesine neden olur. Böylelikle kişide bazı belirtiler ortaya çıkar.

Ortaya çıkan kalp spazmı belirtilerinin ciddiye alınması gerekir. Belirtiler ortaya çıktığında, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir.


Kalp Spazmı Nedir?

Kalp spazmı tehlikeli mi kalp spazmı geçiren kişilerde ne tür belirtiler görülür gibi sorulara yanıt bulunabilmesi için öncelikle kalp spazmı nedir sorusunun yanıtını bilmek gerekir. Kalp spazmı farklı nedenler doğrultusunda ortaya çıkabilir.

Kişinin kalbinde yer alan atardamarlar, bu nedenlere bağlı olarak daralmaya başlar. Damarlarda ortaya çıkan bu daralmalar ve ani kasılmalar, kalp spazmı olarak adlandırılır.

Yaşanan kalp spazmının süresi ise kişinin yaşadığı sağlık problemlerine ve spazm ataklarının şiddetine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Kısaca belirtmek gerekir ise; kalp spazmı, damarların daralması ya da damarların kasılması olarak tanımlanır. Kalp sıkışması olarak da adlandırılması mümkündür.

Kalp Spazmı (Kalp Sıkışması) Neden Olur?

Kalp spazmı, bazı faktörlere bağlı olarak meydana gelebilen bir sağlık problemidir. Özellikle yoğun stres altındaki kişilerde kalp sıkışması gibi durumlar sıklıkla meydana gelir.

Stres faktörüne bağlı olarak birçok farklı sağlık probleminin ortaya çıkma riski vardır. Strese bağlı olarak hastalıkların tetiklenmesi mümkündür.

Aynı zamanda anksiyete nedeni ile de kalp spazmı belirtilerinin ortaya çıkması mümkündür. Anksiyete, kişide şiddetli bir kaygı durumunun meydana gelmesine sebebiyet verir.

Bu kaygılar nedeni ile de kalp yorgun düşer. Bu durum spazmı tetikler. Kalp spazmı nedenleri arasında şu maddelere yer verilir;

Sigara tüketimi
Genetik yatkınlık
Uyuşturucu bağımlılığı
Uyku problemleri
Uyku apnesi  
Hormonal problemler
Menopoz 
Aşırı soğuğa maruz kalmak
Bazı ilaçların kullanımı
Alkol bağımlılığı 
Yüksek kolesterol
Damar sertliği 

Kalp Spazmı Belirtileri Nelerdir?

Kalp spazmının belirtileri arasında ilk sırada ağrı hissi yer alır. Kişilerde görülen bu ağrı hissi, göğüs bölgesinde meydana gelir. Bu ağrıya eşlik eden farklı belirtiler de söz konusudur. Kalp spazmı belirtileri arasında şu maddeler yer alır;

Göğüs ağrısı (angina pektoris)
Kalpte baskı hissi
Kalpte sıkışma
Nefes darlığı 
Baş dönmesi
Kalp çarpıntısı, taşikardi 
Ölüm korkusu
Panik atak 
Anksiyete
Kaygı bozukluğu 
Soğuk terleme

Kalp Spazmında Görülen Ağrının Özellikleri

 

Kalp spazmında görülen ağrının özellikleri, nefes darlığı ile benzerlik gösterir. Bu nedenle de kişiler çoğu zaman sadece nefes darlığı problemi ile karşılaştıklarını düşünür. Panik atak ve anksiyete gibi psikolojik problemler, nefes darlığına neden olur.

Bu nedenle de kalp spazmı görülen ağrı ile farklı sağlık problemlerinin karıştırılma ihtimali söz konusudur. Kalp spazmında görülen ağrının özellikleri şu şekilde değerlendirilir;

Ağrının konumu; ağrı genellikle göğüs kemiğinin arkasında oluşur. Sol kol, sol omuz ve sol göğse yayılabilir. Çene bölgesinde ve boyun bölgesinde de ağrı görülebilir.
Ağrının ne şekilde etki ettiği
Ağrının ne kadar sürdüğü (genellikle 15 dakika sürer)
Kalp spazmı ağrısı ile ortaya çıkan; nefes darlığı, çarpıntı, soğuk terleme, baş dönmesi, ölüm korkusu ve soğuk terleme
Ağrının ne zaman ortaya çıktığı
Ağrının dinlenirken mi yoksa aktivite yapılırken mi ortaya çıktığı
Kalp Spazmı Geçiren Ne Yapmalı?
Kalp spazmı geçiren kişiler öncelikle dinlenmelidir. İstirahat, spazm geçiren kişilerin kendilerini daha iyi hissetmesine yardımcıdır. Dik ir şekilde oturmak ve sırtı bir yere yaslamak gerekir. Böylelikle kalp ritmi düzelmeye başlar ve nefes darlığı probleminde hafifleme görülür.

Doktor onayı ile verilen herhangi bir dil altı hapı varsa bu ilacın kullanılması önerilir. Bunların haricinde ise kalp spazmı geçirenlerin yapması gerekenler şu şekildedir;

Spazm şiddetli ise ambulans çağrılmalıdır
Sakinleşmeye çalışmak gerekir
Panik hali görülüyor ise derin nefesler alınmalıdır
Sakinleşmek için lavanta yağı koklanabilir
Bunların haricinde ise yapılması gerekenler, doktorlar tarafından hastalara bildirilir. Bu bilgiler doğrultusunda hareket etmek, kalp spazmı esnasında kişinin daha sakin olmasını sağlar.

Kalp Spazmı Kaç Dakika Sürer?

Kalp spazmı genellikle kısa sürer. 1 dakika ila 15 dakikalık bir süre içerisinde gerçekleşir. Fakat bazı kişilerde bu sürenin daha uzun sürdüğü görülebilir. Birkaç dakika içerisinde geçmeyen kalp spazmı söz konusu ise direkt olarak ambulans çağrılması gerekir. Kişiye ilk müdahalenin gerçekleşmesi oldukça önemlidir.

Kalp Spazmı Sonrası Ne Olur?

Kalp spazmı özellikleri nedeni ile kişilerde şiddetli ağrılar meydana gelir. Bu nedenle de kişilere bazı ağrı kesici ilaçların reçete edilmesi mümkündür. Kalp spazmı sonrasında kişinin damarlarında meydana gelen daralma durumu kalıcı hale gelebilir. Bu nedenle de kişilerin tekrar kalp spazmı geçirme riski söz konusudur. Kalp spazmı sonrası kişilerde tükenmişlik sendromu başlangıcı görülebilir. Kişiler sürekli olarak kendilerini halsiz ve yorgun hissetmeye devam edebilir.

Kalp Spazmı Nasıl Teşhis Edilir?

Kalp spazmı nasıl teşhis edilir sorusuna; kalp spazmı, kişide ortaya çıkan belirtiler doğrultusunda uzman doktorlara başvurarak ve gerçekleşen muayene ile teşhis konulabilir yanıtını vermek mümkündür. Bu süreçte kişilerden bazı testler ve tahliller talep edilir. Kalp spazmı ekg çekimi ile teşhis edilebilir. Kişinin kan basıncı ölçülür ve nabzı değerlendirilir. Bu sonuçlar neticesinde ise kişinin tedavi sürecine başlanır.

Kalp Spazmı Nasıl Tedavi Edilir?

Kalp spazmı tedavisi için öncelikle kişilere teşhis konulur. Teşhis sonrasında ise kişiye hangi tedavi yönteminin uygulanması gerekildiğine karar verilir. Kalp spazmı tedavisi için uygulanabilecek olan yöntemler arasında şu maddeler yer alır;

Damarların genişlemesi için ilaç tedavisine başvurulur
Kalsiyum takviyesi verilir
Kan sulandırıcı kullanımına başlanır
Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının bırakılması gerekir
Stres yönetimi sağlanmalıdır
Beslenme düzeninde değişiklik yapılması gerekir
Diyetisyen desteği önerilir
Düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır
Kalp spazmına neden olan sağlık sorunları teşhis edilir ve bu sağlık problemlerinin tedavisi uygulanır
Damarda meydana gelen tıkanıklık durumunun şiddetlenmesi halinde ise cerrahi müdahale gerekli olabilir. Anjiyo yöntemine başvurulması mümkündür. Böylelikle kişinin damarlarında genişleme meydana gelir.
Kalp Spazmı ve Kalp Krizi Arasındaki Farklar
Kalp spazmı kalp krizi ile sıklıkla karıştırılır. Kalp spazmı ile kalp krizi birbirinden farklı sağlık problemleridir. Kalp spazmı ve kalp krizi arasındaki fark şu şekildedir;

Kalp spazmında damarlar geçici bir şekilde tıkanır, kalp krizinde ise damarlar kalıcı olarak tıkanır
Kalp spazmı ortalama olarak 15 dakika sürerken kalp krizi ise 20 dakikadan fazla sürebilir
Kalp spazmında dil altı hapı kullanımı etkilidir fakat kalp krizinde dil altı hapı etkili değildir

Kalp spazmı EKG'de belli olur mu?

Kalp spazmı, ekg çekiminde belli olur. Damarın ne kadar daraldığı, ekg ile görülebilir. T dalgası değişimleri bu şekilde gözlemlenir. Fakat ekg çekimi ile kesin bir tanı konulması mümkün değildir.

Kalp spazmı geçiren birine ne yapılır?

Kalp spazmı geçiren kişinin sakinleşmesini sağlamak gerekir. Lavanta yağı koklatılabilir. Kişinin istirahat etmesi önerilir. Bu süreçte kişilerin, varsa dil altı hapının verilmesi gerekir.

Kalp spazmı geçiren biri hastanede yatar mı?

Kalp spazmının şiddetine bağlı olarak kişilerin hastanede yatması gerekebilir. 15 dakikadan uzan süren kalp spazmında, kişilere acil müdahale gerekebilir. Bu nedenle de bir süre hastanede müşahede altında kalınması gerekir.

Kalp spazmı kalp krizi midir?

Kalp spazmı, kalp krizi ile benzer belirtiler gösterebilir. Aynı bölgelerde ağrı hissi meydana gelebilir. Fakat kalp spazmı ile kalp krizi birbirinden farklıdır.

Kalp spazmı ilk yardımı nasıl olmalıdır?

Kalp spazmı geçiren kişilere uygulanacak ilk yardım adımlarında dikkatli olunması gerekir. Öncelikle kişilerin sakinleşmesi sağlanır. Derin nefes alınması önerilir. Daha sonrasında ise istirahat edilmelidir. Durum şiddetli ise ambulans çağrılmalıdır.

Kalp spazmı ağrısı nasıl olur?

Kalp spazmı ağrısı oldukça şiddetli bir şekilde ortaya çıkar. Ağrının oluştuğu bölge değişkenlik gösterebilir. Ağrının ne zaman ortaya çıktığı ve ne kadar sürdüğü de değişebilir.

Kalp spazmı kan tahlilinde çıkar mı?

Kan tahlillerinde kalp spazmına bağlı olarak bazı değerlerin değişkenlik göstermesi mümkündür. Kan tahlilinde çıkan sonuçların, kişide görülen belirtiler ile değerlendirilmesi gerekir. Bu süreç tek başına tanı konulması için yeterli değildir.

Kalp spazmı dinlenmekle geçer mi?

Kalp spazmının hafif seyrettiği durumlarda, kişinin dinlenmesi ile bu süreç atlatılabilir. Fakat şiddetli seyreden spazm ataklarında, dinlenerek durumun geçmesi pek mümkün değildir. Aynı zamanda kalp spazmı, dinlenme esnasında da ortaya çıkabilir.

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Haber Kaynak

HABER MERKEZİ