Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Ziraat Fakültesi, Bitki ve Toprak Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİTOMER) ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) iş birliğiyle, “Sebze Genetik Kaynaklarının Korunması, Kullanımı ve Sürdürülebilirliği” konulu eğitim semineri gerçekleştirildi.
Seminerde ilk olarak Ziraat Yüksek Mühendisi Mine Aydın, “Biyoçeşitlilik, Tarımsal Biyoçeşitlilik, Ekosistem Hizmetleri ve İklim Uyumu için Tohum Koruyucuları” başlıklı projenin yürütülen faaliyetlerine dair bilgi verdi. Ardından, Prof. Dr. Kazım Abak “Sebze Genetik Kaynaklarının Önemi”, Doç. Dr. Davut Keleş “Sebze Genetik Kaynaklarının Muhafazası”, Dr. Evran Doğan ise “Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Sebze Ar-Ge Çalışmaları” başlıklı sunumlarıyla programa katkı sundu.
Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Filiz Boyacı, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin sebze genetik kaynaklarını tanıtarak, bu kaynakların ekonomik potansiyellerine dikkat çekti. Boyacı, özellikle bölgeye özgü kaldırık bitkisinin kültüre alınması konusunda yürütülen bilimsel çalışmaları aktardı.
Seminer, katılımcılara plaket takdimi ile devam etti. Program sonunda ise Doç. Dr. Hatice Filiz Boyacı tarafından kaldırık bitkisiyle hazırlanan çeşitli yöresel tatlar eşliğinde tadım etkinliği düzenlendi.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, tarımsal biyoçeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir tarım anlayışının yaygınlaştırılması amacıyla bu tür etkinliklerin devam edeceği bildirildi.