Trabzon’da fındık üreticileri, ürün fiyatlarının istenen seviyeye ulaşmamasından şikâyetçi. Kentte serbest piyasada 8 Kasım 2025 itibarıyla fındık fiyatı 285 TL civarında seyrediyor. Fiyat, son dört gündür aynı seviyede sabit kalırken, ne artış ne de düşüş yaşanması dikkat çekiyor.
Uzmanlar, fiyatların durağanlığında en önemli etkenin İtalyan gıda devi Ferrero’nun (Nutella üreticisi) alım politikasındaki değişiklik olduğunu belirtiyor. Rekabet Kurulu’nun 6 Kasım’da aldığı karara göre, Ferrero’nun Eylül–Aralık dönemi alım yükümlülüğü 45 bin tondan 30 bin tona düşürüldü. Bu karar, arz-talep dengesini etkileyerek piyasadaki hareketliliği azalttı.
Türkiye genelinde bu yıl fındık rekoltesi beklenenin altında kaldı. Üreticiler, düşük rekoltenin fiyatlara artış olarak yansıması gerektiğini vurguluyor. 1–3 Kasım tarihlerinde fındık fiyatları 290 TL’ye kadar yükselmişti, ancak Ferrero’nun alımını yavaşlatmasının ardından fiyat 285 TL’de sabitlendi. Trabzon’da fındık fiyatı Ekim ayında 340 TL ile en yüksek seviyesini görmüştü.
Üreticiler, piyasanın yeniden hareketlenmesini özellikle ihracat taleplerinin artmasına bağlıyor. Şu an için üreticiler, fiyatların yükselmesi için temkinli bir bekleyiş içinde.