Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, coğrafi işaretli ürünlerin uluslararası bilinirliğe katkı sağladığını vurgulayarak, Trabzon’un bu alandaki potansiyelini geliştirmek için yoğun şekilde çalıştıklarını belirtti. Çelebi, “Amacımız, Trabzon’a ait bir ürünün Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili almasıdır” dedi.
Başkan Çelebi, İstanbul’da düzenlenen “F İstanbul 2025 – Gıda İçecek Ürünleri ve Üretim Teknolojileri Fuarı” kapsamında gerçekleşen “Teknolojinin Gıda Sektöründeki Rolü ve İhracat Yolculuğu” panelinde konuşmacı olarak yer aldı. Panelde ayrıca Artvin Kemalpaşa Belediye Başkanı Erhan Yılmaz, Tokat TSO Başkanı Fatih Gökdere, Amasya TSO Başkanı Murat Kırlangıç ve Şef Selim Yeşilpınar da yer aldı.
Trabzon’un 14 coğrafi işaretli ürünü bulunduğunu ifade eden Çelebi, bunların 9’unun gıda sektörüne ait olduğunu söyledi. Gıda ürünleri arasında Akçaabat Köftesi, Hamsiköy Sütlacı, Tonya Tereyağı, Trabzon Kuymağı ve Vakfıkebir Ekmeği gibi yöresel tatların yer aldığını belirten Çelebi, bu ürünlerden Akçaabat Köftesi ve Trabzon Kuymağı’nın coğrafi işaretlerinin TTSO tarafından alındığını aktardı.
TTSO olarak, hem coğrafi işaret alımı sürecinde çalışan kurumlara destek verdiklerini hem de ürünlerin tanıtımı için çaba gösterdiklerini dile getiren Çelebi, “Baklava, dondurma gibi başka ürünlerimiz için de çalışmalarımız devam ediyor. Coğrafi işaret, sadece üreticiye değil, bölge turizmine de katkı sağlıyor. Gastronomi turizmini desteklemenin en güçlü yollarından biri bu yöresel ürünlerin marka değerini artırmaktan geçiyor” dedi.
TTSO’nun fuardaki standında, coğrafi işaretli ürünler üreten firmaların yer aldığı ve bu firmaların ürünlerinin tanıtımıyla Trabzon’un zengin yöresel mirasının daha geniş kitlelere ulaştırılmasının hedeflendiği belirtildi.